Gooise Verhalenwedstrijd

Rotaryclub Naarden-Bussum organiseert dit schooljaar voor de elfde keer de Gooise Verhalenwedstrijd. De finale is op 12 maart 2014. Om ze te wapenen voor de strijd gaf ik op 19 februari een schrijfworkshop aan zestien kinderen uit groep 7 en 8. Op een bijzondere lokatie: de Watertoren van Bussum.

Een greep uit de opdrachten:

– cliffhangers verzinnen: opdoemende gedaantes, blikseminslagen, (‘Nee, pap, ga weg bij die bo-o…’) en ‘toch zat hem iets dwars…’

 – een fragment herschrijven uit mijn boek ‘Dertig dagen Laura’, maar dan vanuit het perspectief van Laura, in plaats van Boris: O nee, ik vind hem stom! dacht Laura, dus ik móet niet zo denken!

– de juiste spreker zoeken bij dialogen (lieve jongen Gijs tegenover macho Nasser) 

– passende gedachten en dialoog bedenken bij karakters, zoals bij Gijs die

rampzalig verliefd is op de arrogante Eleonora: ‘Of wil je me nog wat vertellen?’ vroeg Eleonora. ‘Ehm, ja,’ hakkelde Gijs. ‘Dit wordt grappig…’ zei Elenora tegen haar vriendinnen. ‘Ik ben verliefd op je,’ zei Gijs. ‘WAT?’ riep Eleonora. ‘Hoe dúrf je verliefd op me te worden!’

– open en gesloten eindes van jeugdboeken bestuderen: wat is het verschil, wat vind je beter?

En geconcentreerd dat de schrijvers waren! Mijn complimenten voor al jullie goede ideeën, dat wordt straks een spannende finale!

About verhalenindegroei

Als kind las ik altijd en overal. Gelukkig nam mijn moeder elke dag bergen boeken mee van de bibliotheek waar ze werkte. Het meest hield ik van fantasievolle verhalen met eigenwijze hoofdpersonen. Als ik niet aan het lezen was, schreef ik verhaaltjes en versjes. Later werd ik kinderboekenschrijver, dat wist ik zeker. Intussen schrijf ik kinderboeken, jeugdromans en kinderpoëzie. Daarnaast werk ik als schrijf- en leesdocent voor kinderen. Ik wil mijn schrijversplezier doorgeven: dat in taal alles kan en dat je door verhalen je fantasiewereld met elkaar kunt delen. Ontmoetingen met kinderen geven me ideeën voor verhalen en personages. Zo zijn mijn dagen verdeeld tussen drukke klassen en de stille zolderkamer waar ik schrijf.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s